Koken met een open haard kan leuk, romantisch en zelfs een beetje oer zijn. Niet veel mensen koken meer met een open haard, of hebben zelfs maar overwogen dat dit idee mogelijk was. Dit was tot het begin van de twintigste eeuw de belangrijkste manier van koken en het lijkt een verloren kunst te zijn, terwijl sommige van de best beoordeelde restaurants zoals J Gilbert’s koken boven een houtvuur. Hier zijn 4 manieren waarop u kunt koken in uw houtgestookte open haard om heerlijke maaltijden te bereiden waar u en uw gezin dol op zullen zijn.

Rotisserie

Je hebt waarschijnlijk al het gereedschap dat je nodig hebt om te koken met een open haard. Om te beginnen heeft u een spijker of haak nodig die zich vooraan in het midden van uw haardhaard bevindt, keukentouw, een pan om het druipvocht op te vangen en bij voorkeur klein gevogelte of een lamsbout. Daarnaast kunt u desgewenst een rotisserie-apparaat aanschaffen.

Eerst krijg je het vuur aangestoken, wat we je laten zien hoe je dat moet doen in onze andere blogpost. Wikkel, terwijl het vuur aan het opwarmen is, keukentouw om het geselecteerde vlees bij het smalle gedeelte zodat het vrij kan hangen. Hang je vlees aan de haak zodat het in het midden van je vuur ligt en zet er een pan onder om het druipende vocht op te vangen. Je kunt het touwtje een beetje draaien zodat het heen en weer draait, wat een paar minuten per draai zou moeten duren. Dit is het perfecte moment om je vlees te bedruipen met je favoriete saus of met de pan drippings. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of het gaar is.

Openhaardgrill

Gebruik je buitengrillrooster door het met twee stenen boven het vuur te plaatsen. Als je het vuur eenmaal aan hebt, wacht dan tot het voornamelijk sintels wordt. Plaats vervolgens het grillrooster over de sintels zodat de grill heet kan worden. De kookmethode met open haard is geweldig voor alles wat je normaal zou grillen, inclusief groenten. Wat je ook besluit te koken, het wordt doordrenkt met een geweldige smaak van rook en hout. Daarom raad ik ovengedroogd brandhout of kookhout aan.

Dutch Oven

Dutch Ovens zijn gietijzeren pannen met een deksel. Je kunt de Dutch Oven ofwel ophangen via een soort haardkraan of je kunt hem gewoon naast het vuur zetten. Deze manier van koken is ideaal voor stevige stoofschotels, het smoren van vlees en het maken van gerechten waarbij de smaak van rook goed tot zijn recht komt, zoals gebakken bonen.

Spiesjes

Deze manier van koken is het meest eenvoudig, maar toch het meest praktisch. Het is een leuke manier om met uw kinderen of echtgenoot te communiceren terwijl u heerlijk eten kookt. Je hebt lange houten of metalen spiesen nodig met een rubberen of houten handvat. Plaats kleine vleeswaren zoals worstjes, hotdogs, gehaktballen of korenaren op de spies zodra het vuur aangaat. Idealiter doe je dit niet als het vuur op zijn hoogtepunt is, omdat het dan te heet kan zijn. Zet een pan naast het vuur om de druppels op te vangen en houd de satéprikker bij het vuur tot je eten helemaal gaar is.

Ik heb de vier manieren benadrukt die volgens mij de gemakkelijkste en meest effectieve manieren zijn om met een open haard te koken.

Een laatste punt: probeer uit de buurt te blijven van vlees met een hoog vetgehalte en laat uw vuur nooit te lang onbeheerd achter, vooral niet met voedsel erop. We hopen dat je van veel smakelijke maaltijden zult genieten en een nog betere ervaring zult hebben met het proberen van deze voedselbereidingsmethode.