De kans is groot dat je in een restaurant hebt gegeten met gegrilde zalm van cederhout als voorgerecht. Sterker nog, ik zou zeggen dat het onmogelijk is om een ​​grillgedeelte in een grote winkelketen of een speciaalzaak te bekijken zonder cederhouten planken te zien als een optie voor aankoop direct naast de tang, vorken en/of ander grillgereedschap. Voedsel op een plank leggen en koken boven een houtvuur is echter niet alleen voor zalm. De mogelijkheden zijn eindeloos voor deze unieke manier van het op smaak brengen en koken van voedsel boven een levend vuur.

Voordelen van planken

Voedsel op een plank leggen betekent voedsel koken door het direct op een plat stuk hout te plaatsen. Deze kooktechniek is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van indianen in de Pacific Northwest, waar het gebruikelijk was om zalm langzaam te koken door ze direct op het oppervlak van grote platte stukken red cedar te prikken. Er zijn echter meer redenen waarom dit zo’n populaire kookmethode is geworden.

Koks kiezen voor planken om 4 hoofdredenen:

  • Stabiel oppervlak voor delicaat voedsel, elimineert de noodzaak om vis, fruit en/of groenten te “omdraaien” en te verkruimelen
  • Voorkom uitdroging, omdat bevochtigd hout vocht vasthoudt tijdens de kooktijd, waardoor het vocht in het (de) voedsel(en) blijft.
  • Breng rook-/houtsmaak rechtstreeks in het/de voedselproduct(en)
  • Biedt een unieke serveerschaal van grill tot tafel

Tegenwoordig zien we ceder traditioneel als de meest populaire houtsoort voor planken. Beplanking wordt echter op veel houtsoorten gedaan, vaak specifiek voor het type voedsel.

Ceder is niet de enige optie

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is de belangrijkste reden om voedsel op een houten plank te koken, om de houtsmaak te geven aan het item dat wordt gekookt. Net als bij het roken van voedsel, geven bepaalde houtsoorten een unieke smaak aan vlees, kaas, fruit en groenten.

Voor vlees zijn er bepaalde aanbevelingen die de natuurlijke smaak van het vlees versterken en niet overheersen. Hieronder vindt u een lijst met voorkeurscombinaties:

  • Vis/schelpdieren – ceder of els zijn geschikt voor deze delicate etenswaren
  • Kip/varkensvlees – esdoorn, appel of pecannoot werken goed voor deze hardere vleessoorten die een sterker, medium gearomatiseerd hout kunnen hebben
  • Rundvlees, Lamsvlees, Hertenvlees en ander wild vlees – eiken en hickory die zorgen voor een sterkere/rokerigere smaak voor dit krachtiger smakende vlees

Als het gaat om het voorbereiden en koken met planken, zijn er ook veel technieken om te overwegen. Het is belangrijk op te merken dat er geen “juiste” manier is om met een houten plank te koken, het komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Planken kunnen worden gekocht of gemaakt, maar alleen van onbehandeld hout, vrij van enige vorm van op chemicaliën gebaseerde insluiting.

Bereid je voor en let op de vlammen

Wanneer u voedsel op een houtgestookte grill legt, is het belangrijk om het hout voor te bereiden voordat u het blootstelt aan open vuur. De meeste koks zijn het erover eens dat een houten plank voor gebruik minimaal 30 minuten moet worden geweekt. Water is de populaire keuze, maar sommige koks voegen nog meer smaak toe aan de houten plank door deze te weken in wijn, vruchtensappen of met kruiden doordrenkt water.

Sommige koks geven er de voorkeur aan om tijdens het koken de plank te laten verkolen, terwijl anderen de plank liever vochtig houden tijdens het kookproces om de plank op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.

Wanneer u besluit de plank te bewaren voor een volgende keer, is het belangrijk om het hout zo min mogelijk te verbranden/verkolen en nooit met zeep te wassen. Een goede grondige spoeling met gewoon heet water zal het hout voldoende reinigen voor een volgende maaltijd. U kunt zelfs schuurpapier gebruiken om overtollige kool te verwijderen als het grootste deel van de plank intact is.

Als het hout te verbrand is voor een ander gebruik, gooi het dan niet weg! Voeg het toe aan het vuur de volgende keer dat je kookt. Wanneer het in het vuur wordt verbrand, zal de houtsmaak van de plank nog steeds het kookvoedsel doordringen, maar in de vorm van rook, net zoals traditioneel kookhout.

Wat en hoe je ook kiest om planken te proberen, bereid je voor op een heerlijke maaltijd doordrenkt met een unieke, rokerige smaak die alleen hout kan bieden. Onthoud dat planken niet alleen voor zalm is!

Foto door: RODNAE Productions