De occasionele “grillmeester” bij warm weer buiten kan nog steeds aanstekervloeistof en houtskool kopen die momenteel te koop is bij de plaatselijke ijzerhandel. De meeste grillenthousiastelingen hebben echter een uitgesproken mening over de beste houtskool om hun kookvuur aan te wakkeren. Als u echter niet bekend bent met het verschil tussen klont- en briketkool, moeten we een back-up maken en de verschillen bespreken. Dat is tenslotte de enige manier om de natuurlijke voordelen van houtskoolbrokjes te verklaren!

Klomp versus briket

Beide soorten houtskool worden op dezelfde manier gemaakt, hout verbrand met weinig zuurstof waardoor gecondenseerde koolstofbijproducten ontstaan. Beide zijn ook gemaakt van stukjes sloophout. Brokken worden echter als “natuurlijk” beschouwd, omdat briketten worden gemaakt met additieven.

Klont houtskool

Klont houtskool is ook bekend als “natuurlijke” hardhout houtskool.

  • Bevat geen toevoegingen
  • Natuurlijk gevormd
  • Brandt snel, brandt heet
  • Produceert minder asbijproduct
  • Makkelijker om de temperatuur aan te passen tijdens het koken
  • Zuiverdere rooksmaak wordt overgebracht op voedsel

Briket

Briket houtskool is een gefabriceerd bijproduct van hout dat is samengeperst met additieven.

  • Regulier bevat additieven
  • Instant bevat aanstekervloeistof
  • Brandt lang
  • Handhaaft een constante temperatuur
  • Goedkoper
  • Duurt langer om aan te steken (als het geen aanstekervloeistofadditief bevat)

Welke de “beste” is, komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Grillpuristen geven de voorkeur aan brok houtskool met ijver. Waarom? Er zijn geen additieven/door de mens gemaakte chemicaliën die de pure houtsmaak belemmeren die wordt overgebracht op gegrild voedsel. Dus als een “biologische” grillervaring belangrijk is, is houtskoolbrok de beste keuze. Als u echter “meer waar voor uw geld” wilt krijgen, zijn briketten misschien de beste keuze. Koks keuze!

Foto door: Caio