Als het gaat om koken op open vuur, kan bijna alles worden bereikt. De eerste items die in je opkomen zijn vlees en groenten die kunnen worden geroosterd of gegrild. Maar hoe zit het met een stevige soep, stoofpot of rijk dessert? Dit is waar een Dutch Oven kan worden gebruikt om de open vuur kookervaring verder uit te breiden dan hamburger, brats en maïskolven!

Wat is een Dutch Oven?

Dutch Ovens zijn stevige kookpotten met deksels die dateren uit het begin van de 18e eeuw in Nederland. In feite gebruiken Amerikanen al sinds de Amerikaanse Revolutie Dutch Ovens. Ze zijn zelfs terug te voeren tot George Washington en de troepen in Valley Forge in 1776. Toen de Amerikanen naar het westen begonnen te trekken, werd de Dutch Oven nog populairder als een stevige, betrouwbare manier om voedsel boven een open vuur te koken, terwijl het tot diep in de de Noord-Amerikaanse grens.

Traditioneel wordt een Dutch Oven gemaakt van zwaar gietijzer met een bijpassend goed sluitend deksel. Sommige hebben een handvat van draad om de pot op te tillen of op te hangen van een statief boven je vuur. Sommige zijn zelfs speciaal gemaakt voor kampvuurkoken met poten die het mogelijk maken om direct boven de brandende sintels te zitten.

Elke kookbron zal het doen

Dutch Ovens zijn een zeer veelzijdig kookgereedschap. Als je een kookbron hebt, dan kun je een Dutch Oven gebruiken, waaronder:

  • Kampvuren
  • Vuurkorven
  • Haarden
  • Kookplaten of Ovens

Ongeacht de warmtebron, dutch ovens kunnen worden gebruikt om van soep tot dessert te koken, alles wat je nodig hebt is een beetje fantasie en misschien een goed recept!

Zorg voor gietijzer

Sommige Dutch Ovens zijn gemaakt van aluminium. Echter, dutch ovens die boven een open vuur worden gebruikt, zijn meestal gemaakt van gietijzer. Zorgen voor een gietijzeren Dutch Oven betekent het “gekruid” houden. Dit betekent niet dat je het moet schrobben met water en zeep. Kruiden betekent het gebruiken en na elk gebruik schoonvegen.

Het goede nieuws met betrekking tot kruiden is dat hoe meer je kookt, hoe langer en beter de Dutch Oven gekruid zal zijn. Maar als u een Dutch Oven niet vaak gebruikt, is het nodig om de binnenkant van de oven van tijd tot tijd opnieuw op smaak te brengen. Dat houdt in dat je de Dutch Oven schoonmaakt, hem insmeert met bakolie en hem 1-2 uur in een oven op 300 graden verhit.

Een ander geweldig ding om op te merken over Dutch Ovens is dat ze altijd kunnen worden gebruikt, hoe “slecht” ze er ook uitzien. Dus vergeet niet die kapotte Dutch Oven die je op een rommelmarkt of garage sale vindt, niet over het hoofd te zien. Maak het schoon, breng het opnieuw op smaak en vind een geweldig recept uit de Nederlandse oven om te gebruiken de volgende keer dat je een kampvuur en/of vuurplaats aansteekt!

Foto door : The Hike