Er is niets beter dan de behaaglijke warmte van een vuur. Of het nu op koude winteravonden voor een Zweedse kachel is of op warme zomeravonden met vrienden rond een knetterend kampvuur. Brandhout zorgt vaak voor de mooiste avonden. Er zijn twee manieren om het te krijgen. Je koopt het of je knipt het zelf. Welke methode u ook kiest, wij voorzien u van de belangrijkste informatie!

Tip 1: Kettingzaag in actie

Over het algemeen moet, voordat u de kettingzaag gebruikt, worden gecontroleerd of alle onderdelen van de zaag goed zijn vastgeschroefd en of de kettingrem correct werkt. Daarnaast moet je er op letten dat de ketting uitgerekt is. Als de ketting niet meer goed snijdt, moet deze voor gebruik voorzichtig worden geslepen met behulp van een zaagkettingslijper.

Soorten kettingzagen
Kortom, er worden nu drie veelvoorkomende typen kettingzagen onderscheiden:

Draadloze kettingzaag
Een accu kettingzaag met voldoende accuvermogen is handig, krachtig en ook nog eens veiliger voor je gehoor. Zeker als je hout aan het bewerken bent in de tuin, is deze stille kettingzaag een verstandig alternatief voor de benzine kettingzaag. Bovendien is het milieuvriendelijk omdat het geen uitlaatgassen produceert. Bovendien heb je door het geringe gewicht minder fysieke kracht nodig om langer te kunnen werken.

Bij de keuze van de accu raden wij 2x 5,2 Ah accu’s aan, om probleemloos en over een langere periode brandhout te kunnen zagen. Onze kettingzaag GE‐LC 36/35 heeft bijvoorbeeld een snelheid van 15 m/s en is ingedeeld in klasse 1. Zo kan hij probleemloos nog grotere stammen zagen.

Benzine kettingzaag
Een benzinekettingzaag daarentegen maakt indruk met zijn prestaties. Zowel het motorvermogen als de rotatiesnelheid van de benzinekettingzaag zijn duidelijk superieur aan die van de accu- en elektrische kettingzaag. Bovendien is het bereik onbeperkt, omdat je niet afhankelijk bent van een stopcontact. In tegenstelling tot de accu-kettingzaag kan het geluidsniveau onder belasting echter al snel een waarde van meer dan 100 db (A) bereiken.

Elektrische kettingzaag
Een elektrische kettingzaag is heel gemakkelijk te gebruiken in tegenstelling tot de andere twee soorten kettingzagen. Het enige wat u hoeft te doen is de kettingsmeerolie bijvullen en de kabel in het stopcontact steken. Het veroorzaakt geen vervuiling door uitlaatgassen en is het goedkoopste alternatief in vergelijking met benzine en accukettingzaag.

person using chainsaw in front of tree log

De elektrische kettingzaag is echter niet aan te raden voor gebruik op moeilijk terrein, omdat je altijd een stroombron in de directe omgeving nodig hebt.

De veiligheidskleding
Voor het juiste gebruik van de kettingzaag is uiteraard adequate beschermende kleding noodzakelijk.

Daarom kunnen wij een snijbeschermende broek aanbevelen. Het beschermt het voorste beengebied tegen verwondingen. Hierbij maakt het niet uit of u met een accu-, benzine- of elektrische kettingzaag werkt.

Bij houtbewerking in het bos is het dragen van een veiligheidshelm ook aan te raden. Het beschermt tegen vallende takken, biedt, bij de juiste keuze van de helm, voldoende gehoorbescherming en zorgt bovendien voor goed zicht als je kiest voor een felle helmkleur.

Verder kunnen een snijbeschermend jack en werkhandschoenen worden gedragen.

Juridische grondslagen
Niet alleen de veiligheidskleding speelt een belangrijke rol bij het zagen van hout. De wettelijke vereisten mogen niet worden vergeten.
Zo is volgens § 39 (5) van de federale natuurbeschermingswet bepaald dat bomen die zich buiten het bos of op tuinbouwgrond bevinden, evenals heggen, struiken en andere houtachtige planten, tussen maart niet mogen worden gekapt. 1 en 30 sept. Dit geldt voor de vogelbescherming, want op dit moment nestelen er vogels in de bomen. Alleen met toestemming mogen in deze periode bomen worden gekapt. Zachte vorm- en verzorgingssneden om de groei van de planten te elimineren of om de gezondheid van de bomen te behouden, zijn echter toegestaan.
Als u bomen wilt kappen, kunt u dit het beste tussen november en februari doen, omdat het hout in deze periode maar weinig water bevat en dus kortere droogtijden vereist. Als u de lokale wettelijke vereisten opzoekt, zit u aan de veilige kant. Bovendien kunnen individuele regelpunten per gemeente verschillen.

Zelf brandhout hakken in het bos
In de toekomst kunt u natuurlijk zelf de weg naar het bos wagen. Hiervoor heeft u alleen een verstandige kettingzaag, de juiste arbeidsveiligheid en niet te vergeten het zogenaamde “kettingzaagrijbewijs” nodig. Dit getuigschrift kan zowel bij de volkshogeschool als bij de boswachter worden behaald in een tweedaagse cursus. Maar voordat je het bos ingaat, praat met de lokale boswachter of doe mee aan een zogenaamde brandhoutveiling. Wanneer deze evenementen plaatsvinden, vindt u ze meestal op de website van uw gemeenschap.

Welk hout is waarvoor geschikt?
In eerste instantie moet u weten dat niet alle bossen gelijk worden behandeld. Uiterlijk wanneer u zoekt naar prijzen voor het brandhout, krijgt u verschillende prijzen, afhankelijk van de houtsoort. Vuistregel hierbij is dat hoe hoger de verbrandingswaarde van het materiaal, hoe hoger de prijs per kubieke meter.

Interessant is dat men bij het kiezen van het juiste brandhout geen onderscheid maakt tussen naald- en loofhout, maar tussen zacht- en hardhout. Houtsoorten met een drogestofdichtheid van meer dan 550 kg/m3 worden geclassificeerd als hardhout. Onder deze waarde wordt het zachthout genoemd. Het voordeel van hardhout is de lange brandduur, waardoor er minder hout nodig is, maar meer as dan zachthout. Naaldhout ontwikkelt echter een hogere verbrandingstemperatuur vanwege de lagere houtdichtheid. In principe heeft elke boomsoort zijn voor- en nadelen:

Beuken en eiken
Beuken en eiken zijn waarschijnlijk een van de meest klassieke brandhoutsoorten. Door hun relatief hoge calorische waarde branden deze houtsoorten met een mooi vlammenpatroon en een aangename geur. Beukenhout is ook geschikt voor alle soorten kachels. Daarom zijn deze houtsoorten erg populair, maar ook erg duur. Dit komt onder andere door de lange droogtijd die deze houtsoorten nodig hebben.

Spar
Vurenhout brandt zeer snel af in vergelijking met andere houtsoorten. Door het hoge gehalte aan harsen bereikt dit hout zeer snel een hoge temperatuur. Vurenhout is echter niet geschikt voor gebruik in open haarden, de harsbellen in het hout barsten snel en de sintels spatten in het rond. De hars vervuilt zowel het haardpaneel als de schoorsteen. Daarom wordt vurenhout vooral gebruikt voor het opwarmen van voorraadovens of houtvergassingsketels.

Berk
Het berkenhout is waarschijnlijk het meest aantrekkelijke brandhout. Door zijn witte bast ziet berkenhout er mooier uit dan alle andere houtsoorten. Door de essentiële oliën in het berkenhout brandt het hout blauwachtig met een aangename geur.

Brandhout zagen

Na een succesvolle boomval is het nu tijd om de verdere stappen te zetten in de verwerking van het hout.

Kettingzaag
Eerst wordt de boom nu gezaagd met de kettingzaag. De kettingzaag moet tijdens het zagen altijd zijwaarts tegen uw lichaam worden geplaatst. Als je eraf glijdt, voorkom je dat je in de kettingzaag valt. De hoofdstam wordt nu voor transport in stukken van ongeveer 1 meter gezaagd. Evenzo worden de grotere takken gezaagd.

Leg de stammen later op een houtklover en klief ze twee keer. Hier wordt de stengel 90 graden gedraaid na de eerste kolom, voordat deze opnieuw wordt gesplitst. Dit resulteert uiteindelijk in vier gelijke stukken hout van 1 meter lang. Als alternatief kunt u ook een wig gebruiken om het hout te splijten of de stam op een kettingzaagbok plaatsen. Vervolgens wordt, net als bij de houtsplijter, het stuk hout met de kettingzaag twee keer in de lengte gezaagd.

De stammen hebben nu de grootte van de takken en kunnen worden opgeslagen om te drogen. (zie opslag) Na een geschikte droogtijd wordt het hout met de tafelzaag tot afgewerkte brandhoutstammen gesneden.