De volgende keer dat je je tegoed doet aan de houtgestookte verrukkingen van een knapperige, naar rook gearomatiseerde ambachtelijke pizza, zeg dan een dankgebed voor de primitieve cob-oven. Zonder dit eeuwenoude kooktoestel zouden pizza, perfect aangebraden vlees en groenten niet mogelijk zijn. Het begon allemaal met een mengsel van aarden materialen om een kookstructuur op hout te vormen.

Wat is een Cob Oven?

Als je geïnteresseerd bent in een duurzamere levensstijl, is de kans groot dat je hebt gehoord van een cob-oven. Hoewel de term vaak uitwisselbaar wordt gebruikt met de term “pizzaoven”, zijn ze niet altijd hetzelfde “ding” (hoewel pizza’s vaak in cob-ovens worden gekookt, dus daar ligt de verwarring!).

Cob is een oude bouwstijl die geen vormen, bakstenen of houten constructies als ondersteuning gebruikt. Denk aan adobes in het zuidwesten om een visuele weergave van deze primitieve techniek te formuleren. Het enige dat wordt gebruikt is:

  • Modder of klei
  • Zand
  • Water
  • Hooi

Cob wordt traditioneel gemaakt met drie delen zand tot eendelige klei, waarbij de klei tussen de 3 en 20 procent van het mengsel uitmaakt. De hoeveelheid water die wordt gebruikt is alleen voldoende om de klei te bevochtigen en de hoeveelheid hooi die wordt gebruikt is alleen wat nodig is om het mengsel stevig bij elkaar te houden. Met andere woorden, de afmetingen worden bepaald door de gebruikte materialen.

Het meest interessante aan de cob-oven is de heropleving ervan in de moderne keuken.

Voordelen van de DIY Cob Oven

Naarmate onze wereld meer en meer wordt gedigitaliseerd, groeit de behoefte voor sommige mensen om de stekker uit het stopcontact te halen en meer in contact te komen met de natuur. Als het gaat om thuis op hout gestookt koken, is de allure van doe-het-zelfprojecten op een historisch hoogtepunt. Een project dat steeds populairder wordt, is de doe-het-zelf cob-oven.

Waarom? Omdat het een kans is om “van het land te leven”, al is het maar op een kleine manier (bijvoorbeeld modder/klei uit je eigen achtertuin gebruiken). Het kan ook een kans bieden om als gemeenschap samen te komen om samen iets op te bouwen, samen eten te koken en je te verwonderen over elkaars innerlijke holbewoner.

Het bouwen van je eigen cob-oven biedt ook een manier om je creatieve kant te laten zien, want zodra de binnenstructuur voltooid is, kan het buitenste gedeelte in een groot aantal vormen/structuren worden gegoten.

Dus als je geïnteresseerd bent in een houtoven en een boeiend doe-het-zelf-project met duurzame bouwmaterialen, dan is een cob-oven misschien wel de juiste keuze. Vergeet niet om het beste hout, ovengedroogd brandhout, te gebruiken als je klaar bent om het vuur aan te steken en te koken!

Foto door: Arthur Brognoli

Een reactie op “Hoe de primitieve cob-oven een moderne, duurzame sensatie werd

  1. Victor zegt:

    Ik vind dit stukje zeer leerzaam fijn dat ook wordt uitgelegd en ook weten wat je beter kan en niet kan aanschaffen 👍

Reacties zijn gesloten.