In een vorige blog hebben we besproken hoe grillen op houtgestookt voor een diepte van smaak zorgt die chef-koks in restaurants omarmen om een meerlagige eetervaring te bieden aan klanten. Als je thuis eten rookt, levert dat dezelfde resultaten op in een meer informele setting. Maar zoals elke goede kok u zal vertellen, zijn er belangrijke overwegingen waaraan u zich moet houden bij het gebruik van kookhout. Het is niet genoeg om alleen te weten welke houtsoort het beste is bij het koken van bepaalde voedingsmiddelen. Zorg er dus voor dat u het eten verrijkt en niet overstelpt met rook.
Rook moet versterken, niet domineren
Uiteindelijk gaat het om het eten en niet om de rook, zo blijkt uit een artikel in bon appetit. Denk er bij het roken van voedsel aan dat de bedoeling van de rook is om de smaak rijker en meerlagig te maken. Als er te veel rook wordt gebruikt, zal het het voedsel domineren, waardoor alleen de smaak van rook achterblijft.
Om te voorkomen dat u uw vlees te veel rookt, is het een goede vuistregel om het voedsel niet langer dan de helft van de kooktijd te roken. Dit zorgt ervoor dat de smaak van het voedsel, of het nu vlees of groente is, niet wordt gemaskeerd door de rook van het kookhout. Niet alleen de tijd dat je je eten rookt is echter belangrijk, ook de houtsoort en het eten zelf (vooral vlees) moeten zorgvuldig worden gekozen, zodat de rook de smaak niet overheerst.
Alleen bepaalde houtsoorten zullen het doen
Als het om het roken van vlees gaat, wijst het tijdschrift Food & Wine erop dat het hout bij het vlees moet passen. Zwaar vlees zoals varkensvlees en rundvlees vereist zwaarder hardhout zoals eiken en hickory. Wanneer u op houtvuur zachter vlees zoals gevogelte en vis kookt, zijn lichtere houtsoorten zoals fruit- en notenhout een goede keuze. Deze lichtere houtsoorten zijn ook beter voor groenten en fruit, omdat ze de subtielere smaken niet domineren.
De meeste deskundige houtgestookte koks weten dat de beste smaak soms komt door het mengen van verschillende houtsoorten tijdens het roken. Het is echter belangrijk om te begrijpen welke voedselparen het beste bij welke houtsoort passen voordat u aan complexe houtcombinaties begint. Hieronder vindt u een tabel als referentie bij het kiezen van kookhout.
Kies je vlees verstandig
Raak niet te verstrikt in de rook. Het is net zo belangrijk om de juiste stukken vlees te kiezen. Bij het gebruik van rook is het beste vlees (d.w.z. runderborst, varkensbuik) meestal vetter en moet er meer gekookt worden. Dit vlees is meestal taaier/goedkoper vlees dat profiteert van de extra smaaklaag die rook biedt. Hoe langer dit vlees kookt, hoe malser ze worden omdat de rook door het hele stuk vlees wordt opgenomen.
Wat er ook gerookt wordt, u kunt er zeker van zijn dat de smaak van kookhout de eetervaring rijker zal maken door de toevoeging van meer complexe smaken die het eten echt aanvullen.