De scène is ingesteld. Je prachtige vuurplaats is klaar voor zijn date night met het open haardvuur. Het kan haast niet wachten. En jij ook niet. Het staat daar en siert je terras, terwijl je je gretig voorbereidt om indruk te maken op je gasten met een avondje praten en wat langverwachte herinneringen maken rond het vuur.
Je pakt wat houtblokken, je slaat de lucifer aan en binnen enkele ogenblikken zal hij brullen! Dat zal het zeker! Natuurlijk zal het! Er gebeurt echter niet veel. Misschien moet het gewoon een beetje waaien! Oh, er is een vlam! Opluchting! De avond is gered!
Maar wacht even. Wat is er met al die rook? Dat was geen onderdeel van het plan! Waarom gebeurt het? Natuurlijk ziet iedereen er nog steeds uit alsof ze een geweldige avond hebben. Dat komt omdat ze van je houden! Laten we hopen dat ze de rook niet opmerken en hopen dat de windmolenbewegingen die ze rond hun gezicht maken gewoon op een onbewust niveau bestaan.
OK. We moeten op gelijke hoogte met je zijn. Houd jezelf hier alsjeblieft niet mee voor de gek. Je gasten naar huis laten gaan met de geur alsof ze net uit een discotheek uit de vroege jaren 90 zijn gestapt, was niet helemaal de avond die je je had voorgesteld.
Kom hier, gefrustreerde vuurplaatseigenaar! Laat ons u de weg wijzen. Volg deze zes eenvoudige stappen om een vuurplaats aan te steken zonder de rook:
Werk altijd met ovengedroogde houtblokken
Net toen je dacht dat logs logs waren, zijn ze dat niet! Wanneer u houtblokken probeert te verbranden die niet droog genoeg zijn, probeert u effectief water te verbranden. En wat gebeurt er als je water probeert te verbranden? Je krijgt rook. En ook best veel.
Om overtollige rook uit uw vuurplaats te minimaliseren, hoeft u alleen maar houtblokken te kopen die in de oven zijn gedroogd tot een vochtgehalte van minder dan 20%. Het kopen van stammen van gecertificeerde Ready To Burn-leveranciers is absoluut de beste keuze voor succes bij het verbranden van hout, omdat leveranciers zich ertoe hebben verbonden ervoor te zorgen dat het hout dat ze leveren precies dat is – klaar om te verbranden en klaar voor onmiddellijk gebruik.
Luchtkwaliteit en houtbrandstof zijn de afgelopen jaren een hot topic geworden en het Ready To Burn-programma werd gelanceerd om de brandhoutleveringsindustrie te professionaliseren en mensen te helpen houtblokken te verbranden die schoner, efficiënter en aanzienlijk milieuvriendelijker zijn. We zijn getuige geweest van veel houtleveranciers die beweren dat hun hout in de oven is gedroogd, terwijl het in werkelijkheid nog lang niet in de buurt is!
Gooi alle oude vochtige as en sintels weg
Het heeft weinig zin om de beste ovengedroogde houtblokken te gebruiken als de fundering oud en vochtig is. Het is het beste om al het oude asresten te legen en je vuurplaats helemaal opnieuw aan te steken, zodat je de bodem van de kom kunt zien wanneer je begint.
Gebruik aanmaakhout om je vuur aan te steken
Je zult merken dat het behoorlijk moeilijk is om ovengedroogde houtblokken te laten verbranden wanneer je een vuur vanaf nul probeert aan te steken. In feite is het een beetje licht om een aansteker onder een steen te houden en te verwachten dat hij oplicht! De truc is om je vuur langzaam op te bouwen.
Pak een handvol aanmaakhout en plaats het in je vuurplaats zodat het op een klein nestje lijkt. Steek er dan een paar natuurlijke aanmaakblokjes tussen en steek ze aan. Het duurt maar een minuut of twee voordat je nest aanmaakhout vlam vat.
Gebruik ovengedroogde naaldhoutblokken om uw vuur op te bouwen
Zodra er genoeg energie in je nest aanmaakhout zit, voeg je een ovengedroogd naaldhoutblok toe om je vuur nog groter te maken. Als je geen stammen van zacht hout hebt, kun je er gewoon wat meer aanmaakhout op gooien. Het meeste aanmaakhout wordt sowieso van zachthout gemaakt!
Ja, je kunt nu al enthousiast worden!
Gebruik ovengedroogde hardhoutblokken om de verbranding te ondersteunen
Hoewel aanmaakhout en in de oven gedroogde stammen van zacht hout uitstekend werk leveren bij het starten en maken van vuren, zijn ze niet de beste presteerders als het gaat om het aan de gang houden van een vuur. Ze branden heel snel weg, dus om de verbranding in stand te houden, voeg je 1-2 ovengedroogde hardhoutblokken toe aan je vuur.
Hardhoutstammen zijn veel dichter dan naaldhoutstammen, daarom moet uw vuur loeien om hardhoutstammen te laten ontbranden.
Heb een beetje… geduld
Als het erop aankomt een haardvuur aan de gang te krijgen en te houden, is geduld echt een schone zaak. Als u te snel een vuur probeert te maken, zal het waarschijnlijk smeulen omdat het overladen is met houtbrandstof en er niet genoeg energie in het vuur is om de houtblokken met succes te laten ontbranden. Neem je tijd! We weten dat je een gretige bever bent, maar onthoud dat het aansteken van een vuurplaats of een open haard nooit een race mag zijn.
Goed artikel, ik heb soms echt problemen met rook. Dat ligt waarschijnlijk waar ik mijn hout koop ook. Ik heb zojuist een bestelling gedaan, eens kijken of het hout nu niet rookt. Ik zal mijn bevindingen laten horen.
We zien graag je bestelling tegemoet en laat inderdaad weten wat je van ons brandhout vindt!