Dit is het seizoen voor onderhoud aan de houtkachel. Nu het weer warmer wordt en onze vuren naar buiten gaan, is onderhoud en seizoensreiniging van uw houtkachel een must om uw kachel het volgende seizoen goed en veilig te laten werken.
Wat je verbrandt is belangrijk
Het belangrijkste om op te letten met betrekking tot houtkachels, volgens Home Advisor, is dat de meeste houtkachels alleen voor hout zijn. Vermijd het verbranden van het volgende:
- Drijfhout
- Afval
- Behandeld hout
- Kunstmatige logboeken
- Elk materiaal dat zink, zwavel, lood of plastic bevat; deze beschadigen de katalysator
Dit weten en alleen hout stoken in je houtkachel kan je een hoop kopzorgen besparen. Het is het beste om alleen doorgewinterd hout te verbranden voor maximale warmteafgifte, minder creosootopbouw, zuinigheid en gezondheid (afval kan materialen bevatten die schadelijke gassen kunnen produceren bij verbranding). Ovengedroogd brandhout is een goede keuze, voor een maximale warmteafgifte. Vermijd groen, ongekruid hout dat 50% van zijn gewicht aan vocht bevat dat eerst moet worden verbrand voordat de warmte uw huis bereikt.
Oefen consistent, doorlopend onderhoud
- Maak kleine, hete vuren
- Houd de ventilatieopeningen van de kachel vrij door consequent overtollige as te verwijderen (wat weinig tot geen zal zijn met ovengedroogd brandhout)
- Houd je huis goed geïsoleerd; het lagere aantal benodigde vuren verlengt de levensduur van uw houtkachel!
- Laat jaarlijks uw houtkachel inspecteren door een professionele kacheldealer of schoorsteenveger; de beste tijd is vlak voordat het stookseizoen begint
Reinigingstips voor houtkachels
Glazen deur
Ja, u kunt het zwarte roet van de glazen deur verwijderen en genieten van uw prachtige houtvuurgloed! Volgens Wood Heat hebben de meeste houtkachels die sinds het midden van de jaren tachtig zijn gebouwd, keramische glaspanelen in de deuren met een airwash-systeem. De bovenste binnenrand van het glas heeft een smalle spleet waar het grootste deel van de luchtstroom naar het vuur plaatsvindt. Als resultaat van het ontwerp vormt de lucht een barrière tussen het vuur en de glazen deur, waardoor het meeste roet niet aan het glas blijft kleven. Er komt echter wat roet doorheen, dus hieronder is een truc om het roet van het glas te krijgen. Hier is een hint, kijk naar de natuur om de oplossing te bieden volgens Dengarden:
- Gebruik uw hout; vang het hout op in de houtskooltrap, trek het uit het vuur en laat het afkoelen
- Pak het KOUDE stuk houtskool, bevochtig met water en wrijf het op de zwartgeblakerde binnenkant van de glazen deur; het zwarte residu zal beginnen te verdwijnen
- Werk af door af te vegen met een papieren handdoek
Rookkanaal
Puin van creosoot kan gevaarlijk zijn en ongewenste branden veroorzaken als u niet voorzichtig bent. Als je je houtkachel niet regelmatig hebt schoongemaakt, kun je testen wanneer je houtkachel koud is om te zien of je dringend nodig hebt voordat je een nieuw vuur aansteekt door op het rookkanaal te tikken en te luisteren. Als u puin hoort vallen, moet u ofwel uw rookkanaal schoonmaken of een professional inhuren om de opgehoopte creosoot te verwijderen voordat u een nieuw vuur aansteekt.
Preventie is ook een goed beleid, dus tijdens het seizoen kunt u producten toevoegen aan uw vuur om de vorming van creosoot tegen te gaan. Er zijn veegblokken van creosoot die net als een houtblok aan het vuur worden toegevoegd en er zijn poeders die tijdens het branden op het vuur kunnen worden aangebracht. Dit soort producten kan helpen bij de opbouw van creosoot, maar het is belangrijk om te onthouden dat u het rookkanaal van uw houtkachel eenmaal per jaar fysiek moet vegen.
Oppervlak van de kachel
- Laat het oppervlak afkoelen en reinig het met warm water en afwasmiddel
- Laat het drogen, breng dan een dunne laag “kookplaatbeschermer” of “kachelpasta” aan op het oppervlak en wrijf het in met een papieren handdoek
- Wrijf overtollige stof weg
- Steek een vuur aan in de kachel en laat het polijstmiddel uitharden (vergeet niet om in dit stadium uw ramen te openen voor een goede ventilatie)