Of je nu al een pizzaoven hebt of overweegt om er een in de achtertuin te kopen of te bouwen, dit kooktoestel is meer dan op het eerste gezicht lijkt. Wist je dat je AL je maaltijden in een pizzaoven kunt bereiden? Nee, wees dan voorbereid op een aangename verrassing, want pizzaovens zijn niet alleen meer voor pizza.

Harnas Hout Gevlamd Smaak

Pizza’s gebakken in een pizzaoven zijn gewoonweg heerlijk. De korst wordt passend knapperig, vaak met een vleugje char en de toppings zijn perfect gesmolten en gekookt. Denk nu eens terug aan een traditionele BBQ of een speciaal diner in een high-end steakhouse. Het geheime ingrediënt was geen specerij, maar zonder twijfel de houtsmaak! Gebruik die herinneringen om “buiten de pizza te denken” van een pizzaoven en breng je vlees, groenten en bijgerechten op smaak met houtgevlamde smaak.

Kooktechnieken

Laat de naam “pizzaoven” uw houtgestookte opties thuis niet beperken. Een pizzaoven is toch echt een houtoven, dus er kan van alles en nog wat in gekookt worden. Hoe de temperatuur wordt geregeld en hoe het voedsel kookt, is direct gerelateerd aan de hoeveelheid en de nabijheid van de brandende houtvlam.

Er zijn drie soorten warmte waarmee u rekening moet houden bij het koken in een pizzaoven:

  • Hoge hitte
  • Roosterwarmte
  • Grillwarmte
  • Hoge hitte

Deze temperatuur wordt gebruikt om pizza’s, brood en hapjes te bereiden. Aangezien de temperatuur rond de 800 °C ligt, zullen deze voedselproducten snel koken en kunnen ze ook worden gebruikt om items te karamelliseren en snel bruin te maken.

Roosterwarmte

Net als bij een conventionele oven, wordt deze kookwarmte gebruikt om items door te koken, terwijl sappen behouden blijven die de malsheid in het voedsel behouden. Het wordt aanbevolen om gedurende de kooktijd af te dekken met folie (vlees en groenten) of een deksel (stoofschotels en soepen). Voedsel kan in het begin bruin worden als er een hoge temperatuur is bereikt, waarna de temperatuur wordt verlaagd tot de optimale braadwarmte tussen 400°F en 500°F, afhankelijk van het voedselproduct.

Grillwarmte

De pizzaoven wordt op een hoog vuur van 800 ° C gebracht en laat vervolgens vallen tot een constante temperatuur van 600 ° C. Een gietijzeren grill wordt gebruikt om de etenswaren te koken, maar niet totdat de grill op de vloer van de pizzaoven is geplaatst en op temperatuur is gebracht.

Voor alle technieken geldt dat, nadat de juiste oventemperatuur is bereikt en gehandhaafd, de etenswaren dicht bij of weg van de open vlam worden geplaatst in overeenstemming met de receptaanbevelingen. Voedsel kookt doorgaans sneller in een houtoven, dus wees voorbereid om ongeveer 15 minuten sneller van houtgestookt voedsel te genieten dan items die in een oven worden gekookt.

De allure van de pizzaoven is onmiskenbaar. Wees echter voorzichtig bij het selecteren van het hout. Het is belangrijk om alleen geschikt brandhout te gebruiken bij het koken in een pizzaoven. Alles op/in het hout zal overgaan op het voedsel, dus zorg ervoor dat je alleen goed gedroogd hout gebruikt, zoals ovengedroogd brandhout. Zodra u het juiste kookhout heeft, kunt u genieten van hapjes, vlees, groenten, brood, stoofschotels en desserts in overvloed. Het voedsel dat in een pizzaoven kan worden gekookt, is onbeperkt. Het is tijd om “buiten de pizza te denken”!

Foto door Vinicius Benedit