In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het maken van een vuur in een open haard en het onderhouden ervan niet zo eenvoudig als een paar houtblokken in een pil gooien en een lucifer aansteken. Een combinatie van luchtstroom, correct hout en plaatsing van de houtblokken zijn belangrijk voor het starten en onderhouden van een vuur. Het hebben van de kennis en vaardigheden om een houtvuur te verzorgen kost tijd om te leren en te oefenen.
De blogpost van vandaag gaat in op het starten, onderhouden en opzetten van een correct vuur, zodat ook jij een pro kunt worden in het kweken van je eigen vuur.
8 tips voor het starten van een vuur in de open haard en het onderhouden ervan
- Open je demper om ervoor te zorgen dat de rook kan ontsnappen, zodat je vuur een goede luchtstroom heeft.
- Gebruik ovengedroogd brandhout om ervoor te zorgen dat uw vuur gemakkelijk vat en vrij is van schadelijke stoffen.
- Je hebt een vorm van starthout (aanmaakhout) en krant nodig. Een gemakkelijke manier om aan wat te komen, is door door je tuin te lopen en stokken op te rapen die op de grond zijn gevallen omdat ze natuurlijk gekruid zijn geworden.
- Vorm je houten pil met 2 stammen parallel aan elkaar en plaats je aanmaakhout in het midden op het rooster. Leg onder het rooster ongeveer 5 tot 8 stukjes verkruimeld krantenpapier in het midden. Pas op dat u uw krant niet te strak verkruimelt.
- Steek de krant aan en wacht een paar minuten totdat het aanmaakhout volledig is gepakt. Voeg dan nog 2 tot 4 houtblokken toe die de 2 parallelle houtblokken kruisen die al op het vuur liggen.
- Het succesvol onderhouden van je vuur doe je door rode, gloeiende sintels te houden die zich onder je rooster zullen verzamelen.
- Prik je vuur elke 30 minuten of wanneer je dat nodig acht, zodat er opnieuw lucht kan worden ingevoerd en je hout efficiënter brandt.
- Plan wanneer je het vuur verlaat, want je moet stoppen met het toevoegen van hout. Het duurt ongeveer 2-3 uur voordat het vuur is gedoofd en u wilt uw vuur nooit onbeheerd achterlaten.
Stadia van je vuur
Houtverbranding vindt plaats in een cyclus van 3 fasen: waterverdamping, houtrook en houtskoolvorming.
Water verdampt wanneer hout wordt verbrand, omdat tot de helft van het oorspronkelijke gewicht van een hout uit water bestaat, en als het goed is gekruid, zal het minder dan 20% bedragen. Hoe natter het hout is, hoe meer energie het kost om te verbranden. Ovengedroogd brandhout heeft een vochtgehalte van ongeveer 10-15%, wat betekent dat het het gemakkelijkst te starten is en de verdampingsfase versnelt.
Als uw hout rookt, heeft u een haard op de juiste manier in elkaar gezet. Rook staat voor brandbare gassen en teerdruppels die het resultaat zijn van vele chemische reacties die in het hout plaatsvinden. Het bijproduct van deze reactie zijn vlammen en hitte waar we van houden en van genieten.
De houtskoolvormingsfase vindt plaats wanneer de gassen en teer uit het hout zijn verdampt. Als houtskool voldoende lucht krijgt, brandt het schoon en met een roodachtige gloed omdat het bijna pure koolstof is. Als je veel houtskool hebt, zorg er dan voor dat het goed geventileerd is, omdat het koolmonoxide kan produceren, wat giftig kan zijn.