Voordelen & tips van de houtgestookte kookfornuis

Voordelen & tips van de houtgestookte kookfornuis

Wanneer de meeste mensen denken aan een houtkachel, stellen ze zich meteen een pioniersvrouw voor die zwoegt over een zwart gietijzeren kookfornuis. Alleen het openen van de deur ziet er zwaar en omslachtig uit! Anno 2017 worden houtgestookte kookfornuizen echter nog steeds gebruikt door enthousiaste koks met het oog op besparing en een schone energiebron.

Als je een houtkachel nog nooit als een realistisch kooktoestel hebt beschouwd, denk dan nog eens goed na!

Dubbel voordeel van de Cook Stove

Aangezien een houtkachel het hart van de kookfornuis is, ligt het voor de hand liggende voordeel als warmtebron voor het huis. Het gaat echter iets dieper dan alleen warmte. Wanneer je een houtgestookte warmtebron gebruikt, krijg je veel meer dan een lagere verwarmingsrekening en een betoverende vlam om op een koude nacht voor op de bank te kruipen!

  • Hout is een hernieuwbare energiebron en ook een duurzame bron als het lokaal wordt gekocht
  • Hout is een zuinige energiebron, het kost minder per BTU dan andere brandstoffen of elektriciteit
  • Houtwarmte is niet afhankelijk van elektriciteit, als de stroom uitvalt, wordt je warmtebron niet uitgeschakeld

Houtgestookte kookfornuizen combineren koken op een kookplaat, bakken, waterverwarming en huisverwarming, allemaal in één enkel apparaat. Eigenaren van hen merken ook hun voordeel als luchtbevochtiger op! Bij gebruik bij het koken is het rijke aroma van houtrook verweven met brood, taarten en stoofschotels, waardoor elke keuken een unieke smaaklaag krijgt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er enkele trucs zijn om te weten bij het gebruik van een houtkachel.

Handige tips bij het koken in de oven

Sommige koks vinden het houtgestookte fornuis moeilijk te bedienen. Er is echter gewoon wat ouderwets geduld voor nodig en wanneer je een paar trucjes moet gebruiken om de houtkachel te laten werken zoals jij dat wilt.

  • Bestrijd hotspots door een pan water in de oven te plaatsen dicht bij de kookbox die overtollige warmte kan absorberen
  • Zorg ervoor dat uw vuur gelijkmatig en langdurig is door alleen langzaam brandende houtsoorten (bijv. eiken of hickory) te gebruiken die volledig zijn gedroogd (ovengedroogd kookhout is het beste)
  • Verkrijg de meest nauwkeurige kooktemperatuur door een stand-alone oventhermometer in de oven te gebruiken
  • Laat minimaal 1 tot 1 ½ uur een koude kachel opwarmen tot de juiste temperatuur om te bakken

Onthoud dat het, zoals het maken van een vuur in de open haard of koken boven vlammen tijdens een kampeertrip, oefening vergt om de beste technieken te leren om het meeste uit de natuurlijke goedheid van een houtvuur te halen. De kunst van het koken met een houtgestookt fornuis is niet anders. Dus onthoud: oefening baart kunst en de resterende voordelen van uw houtgestookte kookfornuis overtreffen alle nuances die u kunt tegenkomen!

Geplaatst in: Brandhout, Houtkachel

Geplaatst door: Brandhout-wnkel.nl

Reageer mee op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Of lees dit artikel

Direct online brandhout bestellen