Ovengedroogd brandhout is hout dat is gekruid door het in een oven te drogen. Het is vaak te koop in kleine verpakkingen die zijn ontworpen voor mensen die brandhout nodig hebben voor een kampeertrip, maar is ook verkrijgbaar in grotere koorden voor dagelijks gebruik. Het gebruik van ovengedroogd brandhout heeft een aantal voordelen, waardoor het voor de meeste mensen een populaire keuze is:

  • Het is schimmel- en insectenvrij
  • Het weegt minder
  • Het brandt schoner en heter
  • Maar het drogen van hout is geen eenvoudig proces. Bij het drogen in de oven wordt hout in een kamer geplaatst waar de luchtstroom, temperatuur en vochtigheid worden geregeld om zo snel te drogen als het hout kan verdragen, zonder het hout af te breken. Door het droogproces wordt veel vocht uit het hout verwijderd om de gebruiksprestaties van het product te optimaliseren.

    Wanneer hout voor het eerst wordt gekapt en nog groen is, bevat het een aanzienlijke hoeveelheid water. Doorgaans is het vochtgehalte in groen eiken 65-80 procent. Het droogproces reduceert het vochtgehalte tot 20% of lager. Bovendien doden de hoge temperaturen in de oven eventuele insecten en schimmels in het hout.

    Stappen om hout te drogen

    Het hout: Nadat een boom is gekapt, wordt het hout gesorteerd voordat de droogfase begint. Veel van ons hout is afkomstig van ontwikkelaars die kavels vrijmaken voor nieuwe huizen. We snijden het hout in droogbare stammen die gemakkelijk de oven in en uit kunnen gaan.Hout droogt met verschillende snelheden, afhankelijk van de soort, de snede, de dikte, de dichtheid en het harsgehalte. Hout van dezelfde soort, lengte, snede en dikte wordt in lagen gestapeld om bundels van standaardformaat te vormen. Hout wordt over het algemeen direct in de oven geplaatst voor een snellere doorlooptijd en meer controle over het drogen.

    De oven: In de oven wordt hout in wezen gebakken om het vocht eruit te persen. Ovengedroogd brandhout kan worden gekruid in een fractie van de tijd die nodig is om brandhout te bereiden onder typische kruidenomstandigheden, wat betekent dat de tijd dat de boom wordt gekapt en verkocht als brandbaar hout erg kort is. Onze oven is ingesteld op 200 graden Fahrenheit en we bakken onze hout voor 72 uur. Dit zorgt voor een gelijkmatige afgifte van water als het het hout verlaat en een meer gelijkmatige kruiden.

    De opslag: Nadat het hout is gedroogd, slaan we het op de juiste manier binnenshuis op om de duurzaamheid en netheid te behouden. Het is verdeeld in volledige koorden, halve koorden en kleinere bundels, afhankelijk van uw behoeften. Vervolgens bezorgen wij ons hoogwaardige product bij u thuis of in het restaurant.