Haardhout is niet aan te slepen. ,,Ik ben meer tijd kwijt aan de inkoop dan aan de verkoop”, zegt de Harderwijkse haardhoutverkoper Willem Termaat. En hij niet alleen. De hoge gasprijs drijft mensen massaal naar houtstook. Daar is niet iedereen blij mee. ‘Niet meer beschikbaar’, ‘Pas vanaf september nemen wij weer bestellingen aan’, ‘Wij leveren alleen nog aan vaste klanten’. Wie op zoek gaat naar haardhout om er in de winter warmpjes bij te zitten, staat maar zo voor een dichte deur. Het hout is op en moet vaak van ver komen. ,,De markt is tamelijk overspannen’’, constateert haardhoutleverancier Willem Termaat van Haardhout Harderwijk.

Hij moet veel zoeken en moeite doen. ,,Ik ben meer tijd kwijt met de inkoop dan met de verkoop. Nee, dat is helemaal niet normaal.” De prijzen schieten de lucht in. Die liggen twee, drie keer zo hoog als een jaar geleden. Maar hij kan zijn klanten nog gewoon bedienen. ,,Vanmorgen belde een klant voor 3,5 kuub. Geen probleem”, zegt hij.

Termaat herkent het beeld dat de brancheorganisatie voor haarden en kachels gisteren over verkooprecords schetste. Dat geldt voor haardhoutverkopers net zo.

Bestellingen komen uit het hele land. Op het terrein staan nog maar een paar pallets ovengedroogd, gestapeld hout uit Litouwen. ,,Weinig? Dat valt wel mee”, zegt Termaat. Het Harderwijkse bedrijf ligt door de bouwvak nu even stil. Een nieuwe haardhout-voorraad van vijf vrachtwagens komt er aan en die rijdt hij vanaf 22 augustus uit. ,,Maar het is wel een steeds grotere uitdaging om nieuwe leveranciers te vinden. België, Duitsland, Nederland, het is overal gekkenhuis. Die zoeken net zo.”

Zelf moet hij ervoor naar het Oostblok. Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland leveren niet meer. Maar in Roemenië, Bulgarije en Litouwen lukt het hem wel. ,,Het is gewoon heel erg zoeken.”

,,En je moet oppassen voor rotzooi. Dan denk je dat je droog hout koopt en komt het nat aan, bijvoorbeeld. Dat droog ik zelf nog even na. Nee, daar kun je niet te kritisch op zijn, de vraag is zo groot dat ik me het niet kan veroorloven om zo’n leverancier er gelijk voor aan de kant te zetten. Tenzij dat natuurlijk steeds zo gaat. Het is niet altijd opzet. Zij moeten ook productie maken en dan gaat er wel eens iets net niet helemaal goed.”

Heel soms maken ze het echt te bont. ,,We hadden er eentje die een boomstronk tussen het brandhout had verstopt. Ja, dat is de boel belazeren. Daar doen we geen zaken meer mee.”

Hij reist vaak zelf naar de leveranciers om ‘elkaar even in de ogen te kijken’. ,,Met landen in het Oostblok werkt het vaak niet om alles online te doen. Die willen je eerst zien. En andersom is dat ook wel zo ja.” Maar gekkenhuis blijft het wel. Ook omdat de prijzen omhoog blijven gaan. ,,Dan twijfel ik even. Maar als ik de volgende ochtend bel en zeg: ‘Nou goed, doe maar’, ben ik te laat.”

De branche boomt

Hij is niet de enige haardhoutverkoper die goed zaken doet nu de hoge gasprijzen veel mensen naar houtstook jaagt. De markt is al langer – en corona gaf dat nog een extra boost – zo goed dat steeds meer ondernemers hun geluk zoeken in de houtstookbranche. Het aantal bedrijven dat zich met haardhout bezighoudt groeide de afgelopen paar jaar 10 procent, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij de Kamer van Koophandel.

Tegelijk is het maar de vraag of mensen die van gas naar hout vluchten ook wel echt goedkoper uit zijn. Ja, zegt de brancheorganisatie voor haarden en kachels NHK, zelfs nu ook de houtprijzen alle records breken. Als je maar schoon hout gebruikt, goed stookt en een goede kachel koopt.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.