Als je ooit gekruid, natuurlijk brandhout hebt gekocht, weet je waar ik het over heb. De verkoper beloofde dat het hout “droog” was en goed zou branden, maar de waarheid is dat kruiden maanden, zo niet jaren kan duren. Hout dat niet goed gekruid is, doet al het bovenstaande en heeft een hoog vochtgehalte, wat betekent dat het veel inspanning van uw kant zal kosten om het vuur aan te wakkeren en de hele nacht aan te houden. De blog van vandaag gaat in op de definitie van ovengedroogd hout en de vele voordelen van dit type brandhout.
Wat is ovengedroogd brandhout?
Dit type brandhout is op hoge temperatuur gekruid en gebakken om het meeste vocht eruit te persen. Hierdoor kan het kruiden in een zeer korte tijdspanne plaatsvinden en omdat het brandhout op dezelfde manier wordt gebakken, zijn de respectievelijke vuren die uit dit hout komen zeer efficiënt.
Wat is een oven?
Een oven is een oven van industrieel formaat die hete lucht blaast om het hout goed te kruiden en te drogen. Het bakt het hout 72 uur achter elkaar op 200 graden. Aan het einde van het proces heeft het hout een vochtgehalte van 10-20%, waardoor het hout elke keer gelijkmatig kan branden.
Wat zijn de voordelen van ovengedroogd brandhout?
Het is vrij van insecten! De hitte van de oven doodt alle insecten en larven die in het hout zitten. Dit is een groot risico bij natuurlijk doorgewinterd hout. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het verplaatsen van ovengedroogd brandhout; het risico van het verplaatsen van binnendringende soorten naar uw huis of bedrijf is nihil.
Het is schimmelvrij Tijdens het ovenproces worden alle mogelijke schimmelsporen uitgebakken.
Het weegt minder Doordat het vocht uit het hout wordt gehaald, zult u merken dat dit product relatief licht van gewicht is. U kunt het eenvoudig vanuit uw opslagruimte naar de kookhoek of open haard slepen.
Het brandt schoner Ovengedroogd hout bevat minder creosoot wat beter is voor uw schoorsteen en het milieu.
Het brandt heter De algemene consensus is dat deze houtsoort 35% meer warmte afgeeft dan traditioneel brandhout.
Hier in frankrijk wordt door miljoenen mensen getookt op hout. En dit al eeuwen lang. En dan allemaal in de buutenlucht gedroogt. Minimaal 3 jaar en eikenhout eerst een jaar in het bos. Zouden die het dan allemaal fout doen.
Millieutechnisch ook wel vreemd dat je het hout eerst met gas verwarmd.
Ikzelf stook 8 sterre hout per jaar weg.
Groet ron