De kunst van het stapelen van brandhout

De kunst van het stapelen van brandhout

De dagen beginnen steeds korter te worden. Voordat je het weet, begint de wind in koelere lucht te waaien en vervolgens naar rechts koude lucht. Terwijl we vooruitdenken om op een frisse nacht te genieten van de tijd rond een knapperend vuur, moet u ervoor zorgen dat de volgende lading ovengedroogd brandhout goed is gestapeld voor optimaal gebruik wanneer u het nodig heeft.

Brandhoutstapels over de hele wereld

Technieken voor het stapelen van brandhout variëren over de hele wereld. De manier waarop het wordt gestapeld en opgeslagen, hangt af van de benodigde hoeveelheid. De meeste consumenten slaan brandhout op in commercieel gemaakte houten rekken. Handzamere consumenten beginnen aan doe-het-zelfprojecten en bouwen stands, rekken of schuren specifiek voor de behoeften van thuis of restaurant in kwestie. Ongeacht de methode, het uiteindelijke doel bij het stapelen van brandhout is ervoor te zorgen dat het droog en klaar voor gebruik blijft!

Verenigde Staten

In Amerika houden we vast aan een rechthoekige methode waarbij we vaak de richting van het hout voor elke laag veranderen voor een optimale luchtstroom. Deze houten stapels zijn vaak smal en lang en bieden gemakkelijke toegang tot individuele stukken terwijl ze opgaan in de achtergrond van een achtertuin, veranda of terras. Typisch worden ankerstukken verticaal aan beide uiteinden van de stapel geplaatst, terwijl pallets of een ander type materiaal op de bodem van de stapel wordt gebruikt om het brandhout van het grondoppervlak te houden.

Voor klimaten die constante houtwarmte vereisen, is de hoeveelheid goed gedroogd hout die nodig is voor onmiddellijk gebruik echter vrij groot. In deze regio’s wordt het brandhout vaak in het rond gestapeld om rekening te houden met ongelijke/oneven grote stukken, terwijl een esthetisch aangename houtstapel wordt gecreëerd.

Noorse ronde

Noorse ronde methode voor het stapelen van brandhout Deze manier van brandhout stapelen is erg populair geworden dankzij het boek van Lars Mytting genaamd “Norwegian Wood: Chopping, Stacking, and Drying Wood the Scandinavian Way”. Deze methode bouwt grote rondes houtformaties met geschorst brandhout dat de bovenkant van de ronde stapel bedekt om het onderliggende brandhout tegen de elementen te beschermen. Het staat op pallets om de stapel van de grond te houden en wordt gestart door de stapel rond te bouwen terwijl hij in de houtstapel staat. Zodra de omtrek voltooid is, wordt de stapel gevuld met ongelijke/kleinere stukken brandhout die de binnenkant vormen, terwijl de buitenkant wordt gebouwd terwijl hij buiten de structuur staat.

Duitse methode

Duitse ronde methode voor het stapelen van brandhout De Duitse methode voor het stapelen van brandhout, bekend als de holzhaufen (houtstapel) of holz hausen (houten huis). Dit opzettelijke ontwerp wordt gebruikt om lucht van de buitenkant van de stapel naar het midden te laten stromen om alle stukken droog te houden. De afmetingen van de houtstapel zijn 6 ft rond bij 7 ft hoogte. Om ze zo uniform mogelijk te maken, moet het brandhout 12 tot 24 inch lang en vergelijkbaar in breedte zijn. In het midden wordt een paal gebruikt om ervoor te zorgen dat de stapel 7 ft hoog is. Het brandhout wordt vervolgens neergelegd met een uiteinde naar de middelste paal en het andere naar buiten gericht, waardoor de omtrek ontstaat. Deze methode wordt herhaald op een cirkelvormige manier totdat de stapel ongeveer 7 ft hoog is. Om de Duitse houtstapel af te werken, worden er stukken met schors bovenop geplaatst (net als de Norwegian Round-methode) om de stapel te beschermen tegen de elementen.

De Shaker- of Amish-methode stapelt brandhout in de ronde, maar zonder de centrale paal als referentiepunt.

Deze ronde houtvijlen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, de houtliefhebbers die ze gebruiken vinden dat ze beter zijn dan de traditionele rechthoekige houten stapel omdat ze:

  • Neem minder tijd om te stapelen
  • Water beter afwerpen dan een stapel met een zeildoek dat vocht kan vasthouden
  • Staan stabieler door de grotere breedte

Het maakt niet uit hoe u ervoor kiest om brandhout te stapelen, het doel moet altijd zijn om het hout zo droog mogelijk te houden. Als u echter begint met het droogste, meest doorgewinterde hout, ovengedroogd brandhout, bent u goed op weg. Zorg ervoor dat je het droog houdt en wees klaar voor een comfortabele, geruststellende tijd rond een knetterend houtvuur tijdens de koude herfst- en wintermaanden!

Foto door: Mohammad Jewel

Geplaatst in: Drogen, Stapelen

Geplaatst door: Brandhout-wnkel.nl

Reageer mee op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Of lees dit artikel

Direct online brandhout bestellen